بانک مرکزی در جدیدترین گزارش خود از عملیات اجرایی سیاست پولی، عملکرد بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی در بازار باز و بازار بینبانکی هفته منتهی به 24 اردیبهشت ماه را مورد بررسی قرار داد.
مطابق بهروزرسانی جدید بانک مرکزی از این آمار، رقم سفارشهای ارسالی بانک مرکزی در بازار باز پس از دو هفته کاهش، در این هفته صعودی شد و رکورد جدیدی را از خود بهجا گذاشت. همسو با این رشد در سفارشهای ارسالی، رقم تزریق پول در بازار باز نیز صعودی شد و و بانک مرکزی، بار دیگر همه مبلغ موردنیاز بانکها را تامین کرد.
تشدید نیاز بانکها در بازار باز
23 بانک و موسسه اعتباری غیربانکی کشور در ششمین حراج بازار باز سال 1403 سفارشهای خود برای جذب وجوه نقد را به بانک مرکزی ارسال کردند. جزئیات و شرایط عملیات بازار باز این هفته نیز همچون هفتههای قبل بود؛ طوری که حداقل نرخ توافق بازخرید در 23 درصد ثابت ماند و مدت توافق بازخرید نیز هفت روزه باقی ماند.
مجموع رقم سفارشهای ارسالی بانکها در بازار باز این هفته 206 هزار و 370 میلیارد تومان بود که این رقم در مقایسه با هفته پیش از آن، با رشدی در حدود سه هزار میلیارد تومان همراه شده و بالاترین میزان سفارشهای ارسالی توسط بانکها از خرداد ماه سال 1402 به این سو محسوب میشود. همچنین این رشد در حالی رخ داد که رقم سفارشهای بانکها در بازار باز در دو هفته اخیر نزولی شده بود.
دستودلبازی به سبک بانک مرکزی
بانک مرکزی در مواجهه با سفارشهای ارسالی بانکها، با دستودلبازی همه مبلغ موردنیاز آنها را تامین کرد و 206 هزار و 370 میلیارد تومان به بانکهای متقاضی، وام داد. همچنین برسی تاریخچه عملیات بازار باز نشان میدهد که چنین تزریق پولی در این بازار بیسابقه بوده است.
البته از سوی دیگر، بانکهایی که پیش از این از طریق این بازار از بانک مرکزی استقراض کرده بودند، 204 هزار میلیارد تومان از وامهای خود را تسویه کردند تا این مبلغ به منابع بانک مرکزی بازگردد.
بازار باز چیست؟
بسیاری از بانکهای طی عملیات بانکداری خود با مشکلاتی برای تامین وجوه مورد نقد مواجه میشوند. در این شرایط، راهکارهایی برای تامین این کسری برای بانکها در نظر گرفته شده که یکی از آنها عملیات بازار باز است.
بانکها میتوانند از عملیات بازار باز برای جبران کسریهای خود با استقراض از بانک مرکزی استفاده کنند. به علاوه، بانک مرکزی نیز میتواند با تعیین میزان تزریق پول در این بازار، سیاستهای پولی خود را جرا کند.
بانکها در بازار باز، سفارشهای خود را به بانک مرکزی ارسال میکنند و بانک مرکزی نیز در پاسخ به این سفارشها، بسته به سیاستهای خود، همه یا بخشی از منابع مالی مورد نیاز بانک ها را فراهم میکند و به آنها وام میدهد.
معامله بانک مرکزی و بانکها در بازار باز به شکل خرید و بازخرید اوراق انجام میشود. به نحوی که بانک، اوراقی که در اختیار دارد را با نرخی مشخص به بانک مرکزی میفروشد و موظف است در زمان سررسید، آن اوراق را با نرخ سودی مشخص که همان نرخ ریپو است، بازخرید کند.
تجارت نیوز/